
Wentylatory w kuchni nie są przeznaczone tylko do użycia po przypadkowym przypaleniu kotleta. Przede wszystkim, są one niezbędnymi narzędziami do poprawy jakości powietrza w pomieszczeniach, a co za tym idzie, ochrony ludzkiego zdrowia. Jednakże, aby zobaczyć korzyści płynące z zastosowania tych wentylatorów, należy z nich rzeczywiście korzystać i to regularnie.
Tak, wentylatory pomagają usuwać wilgoć, zapachy i osady pochodzące z gotowania. Ale robią znacznie więcej niż tylko to.
Wentylatory w Kuchni
Bez wątpienia widziałeś złowieszczy smog, który wisi nad silnie zanieczyszczonymi obszarami metropolitalnymi. Teraz wyobraź sobie, że twoja kuchnia może powodować więcej zanieczyszczeń niż niektóre miejsca, które mają słynną z brudnego powietrze. Dzieje się tak, ponieważ gotowanie w wysokiej temperaturze powoduje wytwarzanie się tlenku węgla, dwutlenku azotu, formaldehydu, drobnych cząstek stałych i innych potencjalnie niebezpiecznych produktów ubocznych. Kuchenki elektryczne nie wytwarzają tlenku węgla i tylko niewielkie ilości dwutlenku azotu, chociaż wytwarzają drobne cząstki stałe, które także mogą osiadać w powietrzu.
Poprawianie komfortu życia
Wentylatory kuchenne są najlepszym rozwiązaniem tego problemu, ponieważ zasysają zanieczyszczone powietrze, a następnie odprowadzają je na zewnątrz budynku. Dla osób z problemami zdrowotnymi lub alergicznymi to zdecydowanie najlepszym rozwiązanie na poprawienie komfortu życia, ponieważ to właśnie z kuchni pochodzi najwięcej zanieczyszczeń powietrza w naszych domach.
Resztki zapachów i dymu bardzo często mogą przyklejać się do ścian, sufitów, a nawet podłóg i mebli. Bardzo trudno jest pozbyć się takich zanieczyszczeń, czasami może to nawet spowodować niechciane szkody, które w konsekwencji mogą Cię kosztować sporo pieniędzy. Wentylatory kuchenne mogą ułatwić usuwanie substancji dymnych, tłustych, powodujących uszkodzenia oraz potencjalnie szkodliwych zanieczyszczeń, które powstają podczas gotowania, a także uczynią Twoją kuchnię o wiele czystszym i bardziej przejemnym środowiskiem.
Jednak w wielu milionach domów (np. wielopiętrowych budynkach mieszkalnych), wykonanie kanałów kuchennych jest strukturalnie trudne lub nawet niemożliwe. Dlatego też, zamiast tego można zastosować rozwiązanie opierające się na wentylatorach, które wykluczją zanieczyszczenia powietrza takie jak tłuszcz i niektóre cząsteczki stałe, ale nie eliminują ich. W rzeczywistości, po prostu recyrkulują one powietrze w pomieszczeniu, co jest równie skutecznym działaniem.
Jakie są najlepsze sposoby na walkę z kuchennym smogiem?
Dobry sprzęt – to najważniejsza kwestia w walce zanieczyszczeniami. Dobra jakość Twojego urządzenia jest gwarancją czystego powietrza. Za każdym razem, gdy gotujesz, włączaj wentylator i regularnie wymieniaj lub czyść filtr – są one niezbędne do wychwytywania tłuszczu. Gotuj na tylnych palnikach – daje to Twoim okapom i wentylatorom większe szanse na wychwycenie i wyeliminowanie zanieczyszczeń.
Upewnij się, że okap jest zainstalowany pomiędzy 60-70 centymetrów od blatu kuchennego. Jeśli jesteś wysoki, być może będziesz musiał go umieścić wyżej, aby uniknąć uderzenia głową, ale nie przekraczaj odległości jednego metra. Wiele wentylatorów jest instalowanych zbyt wysoko, co drastycznie zmniejsza ich skuteczność.
W Hojero wiemy, że głównym celem stosowania kuchennych wentylatorów jest ich wszechstronna i dokładna zdolność do wentylacji. Kuchenne wentylatory są niezwykle skuteczne, jeśli chodzi o odciąg powietrza i wszelkich możliwych zanieczyszczeń lub innych substancji, które mogą być w nim obecne. Rozumiemy jak ważne jest posiadanie dobrej wentylacji w swoim domu. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.